ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי שנועד לתת לאדם, המצוי.ה בצלילות ומתוך מודעות להחלטות, לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייני הבריאות והכלכלה בעתיד, כאשר לא יוכל לטפל בכך בעצמו.ה (לדוגמה דמנציה, קומה וכדומה). בכך, ייפוי הכוח המתמשך יכול "לחסוך" פרוצדורה ארוכה ומייגעת של מינוי אפוטרופוס אם חו"ח נזקק לכך.
ייפוי כוח מתמשך הוא כמעין "ביטוח" לתקופה בה לא נוכל לקבל החלטות- כיום אני קובע מי יהיו הקרובים והקרובות שינהלו את העניינים הרכושיים, הרפואיים והאישיים שלי.
בייפוי הכוח ניתן להתייחס למכלול חייו של האדם ולמנות ממונה או מספר ממונים ב-3 תחומים עיקריים:
עניינים אישיים (רווחה, שעות הפנאי, מקום מגורים), עניינים רכושיים (נכסים, כספים והתחייבויות שונות) ועניינים רפואיים (קביעת בדיקות ותורים, קבלת החלטות בעניינים הרפואיים ועוד).
תהליך בניית ייפוי הכוח נעשה רק אצל עורכי דין שהוסמכו לכך מטעם משרד המשפטים. התהליך כולל לפחות 2 פגישות- הפגישה הראשונה עם הממנה ובפגישה השנייה, לאחר כתיבת ייפוי הכוח ואישור הטיוטה- חתימה עליו עם הממנה וכלל הממונים.ות.
עורכת הדין עדי טרבס מוסמכת לערוך ייפוי כוח מתמשך משנת 2000 ובעלת ניסיון לכתיבה וחתימה של עשרות ייפויי כוח שהופקדו בהצלחה במשרד המשפטים.
-
למה לעשות ייפוי כוח מתמשך?כאמור, ייפוי כוח מתמשך "חוסך" את הליך מינוי האפוטרופוס ככל והאדם אינו יכול לקבל החלטות על חייו. כך יוצא שאדם, בצלילות ובגמירות דעת, יכול להחליט מי יקבל החלטות בנושאים הרפואיים, הרכושיים והאישיים עבורו.ה. כמו כן, כחלק מייפוי הכוח המתמשך, ניתן לתת הנחיות לגבי התקופה שבה לא יהיה כשיר.ה לקבל החלטות.
-
מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך למינוי אפוטרופוס?הליך מינוי אפוטרופוס נעשה לאחר שאדם לא יכול לקבל החלטות על חייו, אז יגיעו קרוביו ויגישו בקשה לאפוטרופוס הכללי למינוי אפוטרופוס, ורק לאחר אישור של בית המשפט- ימונה האפוטרופוס. תהליך המינוי הינו ארוך וצפוי לארוך מספר חודשים עד לקבלת האישור. כמו כן, ולרוב הליך המינוי דורש הוצאות רבות ולעיתים לא צפויות (מסמכים ואישורי רופאים מומחים, הגשת הבקשה לבימ"ש, פתיחת תיק וליווי עו"ד). כמו כן ישנם מקרים בהם בתי המשפט לא יאשרו את מינוי האפוטרופוס ועל כן ישנו חוסר וודאות לגבי סוף ההליך.
-
מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לייפוי כוח רגיל?ייפוי כוח רגיל מאפשר לאדם אחר לעשות בשמך פעולה אחת מסוימת וספציפית. לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך מסמיך את הממונה לקבל החלטות במגוון תחומי החיים, בין אם החלטות אלה ידועות מראש ובין אם לא ניתן לצפותן מראש. כלומר- לייפוי כוח מתמשך הסמכות לפעול ולקבל החלטות במגוון פעולות שונות, חד פעמיות או מתמשכות.
-
מה צריך להביא לפגישה לייפוי כוח?לפגישה הראשונה יש להביא תעודת זהות של הממנה וכן העתק תעודות זהות של הממונים- הקרובים.ות שאותם רוצים למנות, וכן פרטי התקשרות (מספר נייד ואימייל) איתם.ן.